Rederijkerskamer Excelsior Stolwijk

Zadelpijn en ander damesleed

 

Rederijkerskamer Excelsior zal, na het succesvolle optreden met 'Haar naam was Sarah' in mei 2022, nu weer eens een komedie op de planken brengen.

24, 25, 31 maart en 1 april 2023 spelen wij voor u "Zadelpijn en ander damesleed."

In Zadelpijn en ander damesleed, gebaseerd op de populaire debuutroman van Liza van Sambeek, fietsen zes eigenzinnige vrouwen van rond de vijftig hun jaarlijkse tocht door een van de mooiste streken van Frankrijk. De vrouwen kennen elkaar al jaren en worstelen met het leven, de liefde, werk, ziekte of verlies. Irritaties en ontboezemingen gedurende de tocht stellen hun vriendschap zwaar op de proef. Het resultaat is een ontroerende fietsreis met grote gevolgen voor alle deelnemers.

  

 

Kaartverkoop


Voorstelling: Zadelpijn en ander damesleed
Data: 24, 25, 31 maart en 1 april 2023
Locatie: Het Kwartier Stolwijk 
Tijd: 20:30 uur 
Kosten: €12,50, hiervan doneren wij €1,50 aan Alpe d'HuZes, team Krimpenerwaard. 

Reserveer uw kaartje, door op één van de onderstaande data te klikken. 

Reserveer hier uw kaarten voor vrijdag 24 maart 2023 
Reserveer hier uw kaarten voor zaterdag 25 maart 2023 
Reserveer hier uw kaarten voor vrijdag 31 maart 2023 
Reserveer hier uw kaarten voor zaterdag 1 april 2023 

                                          

Wie zijn wij

Rederijkerskamer Excelsior bestond in 2018 140 jaar! In al die jaren hebben wij een grote diversiteit aan genres en stukken durven en willen beetpakken. Van Shakespeare en Tjechov, tot moderne schrijvers van deze tijd. We streven ernaar om zoveel mogelijk te switchen en dit houdt onze vereniging jong en fris.

In 2015 is door een aantal van onze leden Excelsior Kids opgericht. Het is prachtig om te zien hoe de jongsten op woensdagmiddag met toneel bezig zijn en het plezier dat ze erin hebben. De kids treden aan het eind van de repetitieperiode op met maar liefst twee voorstellingen.

‘Toneelspelen, een verrijking’
Ook wel eens nagedacht om toneel te spelen en met andere enthousiaste spelers aan een mooi resultaat te werken? Kom gerust eens kijken bij een repetitie. Stuur ons een email en we maken graag een afspraak: info@rederijkerskamerexcelsior.nl of bel voor informatie: 0182-341612 (Jaap Uittenbogaard, voorzitter).

Historie

Rederijkersliteratuur werd in de Nederlanden al sinds de vijftiende eeuw gemaakt door burgers en ambachtslieden die in amateurverenigingen (rederijkerskamers) binnenkwamen. Deze rederijkerskamers ontstonden in Vlaanderen, maar na de val van Antwerpen (1585) vluchtten veel Vlamingen naar het noorden. Rederijkers werden steeds actiever. Dichten was voor hen geen beroep, maar een hobby, die in dienst stond van het algemeen belang. De kamers organiseerden regelmatig landjuwelen, literaire wedstrijden. De deelnemers konden dan een gedicht of een toneelstuk inbrengen. Het wedstrijdthema was altijd een godsdienstige, politieke of morele vraag of stelling. Deze voordrachten en opvoeringen waren altijd openbaar, maar de andere activiteiten van de rederijkerskamers waren besloten en alleen toegankelijk voor leden.

“Excelsior’ heeft de tand des tijds met vlag en wimpel doorstaan. Evenals zoveel verenigingen in plaatsen als Stolwijk kreeg men te maken met afnemende belangstelling tijdens de oorlog, tijdens de komst van de televisie en wanneer het repertoire niet tijdig werd aangepast aan de behoefte van het publiek. Gedurende de laatste twintig tot vijfentwintig jaar staat het amateurtheater in Stolwijk echter weer volop in de belangstelling. Repetoirekeuze en goede regie spelen hierin zeker een rol.

Toneelstukken

Haar naam was Sarah

Mei 2022

Eenakter – Onverwachte ontmoetingen

november 2021

Bravo!

Februari 2019

Eenakter – Het geluid van de kruinen

Oktober 2018

Lang en Gelukkig

April 2018

Eenakter – Het aanzoek

Juni 2017

Prettige Feestdagen

Februari 2017

De Wijze Kater

Februari 2016

De Getemde Feeks

Februari 2015

Bedgeheimen

Februari 2014

Excelsior Kids

   

Graag willen wij de liefde voor toneel overdragen op kinderen. Sinds 2015 hebben we daarom met een aantal vrijwilligers EXCELSIOR KIDS opgericht.
Samen met een regisseur en een groep enthousiaste kinderen werken we ieder jaar toe naar een spetterende voorstelling. Licht, geluid, muziek, de kleding en de grime; Om een goede voorstelling te kunnen geven wordt aan alles gedacht.

Iedereen krijgt een eigen rol in de toneelvoorstelling. Tijdens de repetities leer je hoe je in je rol kunt kruipen. Samen met de andere Excelsior-kids worden er bewegings- en expressie-oefeningen gedaan. Toneelspelen is leuk en heel gezellig, maar ook hard werken, want alleen door samenwerken en heel veel oefenen word je elke repetitie beter! Om zo snel mogelijk te repeteren zonder boekje, is het de bedoeling dat je je rol thuis leert.

We starten met repeteren na de zomervakantie (september) en de voorstelling is in januari of februari. Gedurende deze maanden is het geweldig om te zien hoe er tussen de kinderen onderling vriendschappen en vertrouwen ontstaat, en ieder kind individueel wekelijks sterker en stoerder wordt. Zo staan aan het einde van het seizoen alle Excelsior Kids vol zelfvertrouwen “te shinen in de spotlights” tijdens de voorstellingen.

We hebben afgelopen jaren veel verschillende voorstellingen gespeeld: , Drie harige opdrachten (2016), De verdwijning van de mislukte Barbie (2017), De familie Schreeuwstra (2018), Minoes (2019) en Sneeuwwitje en de 7 gangsters. (2020) Telkens met vol bezette zalen, enthousiast publiek en stralende toneelspelers. Herinneringen om nooit te vergeten!

Volg Excelsior Kids en blijf bij van alle nieuwtjes op: 
FACEBOOK
INSTAGRAM 

Hoeveel Excelsior-kids heb jij in je? Test het hieronder:

Scoor jij hieruit minimaal 5 van de 6 punten? Dan denk ik dat je zeker één van de nieuwe Excelsior Kids zou kunnen zijn. Lees dan even verder hoe je je kan aanmelden.

Voor meer informatie over Excelsior Kids, voor het ontvangen van een inschrijfformulier of om een afspraak te maken om eens te komen kijken bij een repetitie-middag mag je altijd contact opnemen. Dit kan telefonisch of via de mail: Marjaneven@gmail.com of 06 10 23 89 70

Marja (enthousiast vrijwilliger) “Die Excelsior-kids geven mij energie! Omdat kinderen zo lekker ongedwongen zijn en bij zichzelf blijven is het fantastisch om daar een toneelstuk mee neer te zetten. Daar word je blij van!”

Sindy (bestuurslid Excelsior)Als je toneelspeler bent, ben je zowel kwetsbaar als een superheld. Op de weg naar de voorstelling is er heel veel te overwinnen. Dat doe je met elkaar waardoor er een bijzondere band ontstaat. Met zijn allen op het podium geeft voor kinderen een geweldige gevoel. Super dat we de liefde voor toneel op deze wijze kunnen overbrengen op kinderen. Een ervaring die ze nooit meer vergeten”

Tessa (oud-lid kids) "Ik vind toneel spelen erg leuk, omdat het een leuke en spannende uitdaging is! Jammer genoeg mag ik niet meer toneelspelen. Ik vond het super leuk en gezellig. Eerst vond ik het altijd een beetje spannend, maar na de eerste uitvoering vond ik het heel erg leuk"

Laura (lid kids) "Ik vind toneel spelen leuk, omdat ik allemaal nieuwe dingen mag leren. Vorige maand ben ik voor het eerst geweest. We moesten onszelf voorstellen op het echte toneel en het ging super goed! Ik kan niet wachten tot ik mijn rol krijg en echt toneel ga leren spelen.... Wat zal dat leuk zijn"! 

Toneelstukken kids

De verdwijning van de mislukte barbie.

juni 2022

Sneeuwwitje en de 7 gangsters

2020

Minoes

2019

Familie Schreeuwstra

2018

3 harige opdrachten

2016

Sponsors

Hoofdsponsors

Sponsors

Contact

Excelsior senior is bereikbaar via het emailadres: info@rederijkerskamerexcelsior.nl 
Voor Excelsior Kids kunt u contact opnemen met Marja Neven: Marjaneven@gmail.com of 06 10 23 89 70

Sociale media van Excelsior Kids: 
FACEBOOK
INSTAGRAM 

Sociale media van Excelsior Senior: 

FACEBOOK

 

 

 

Excelsior Kids binnenkort beschikbaar!