Rederijkerskamer Excelsior Stolwijk

We gaan weer bruisend van start

 

Stolwijk Bruist! 
 

Na lange tijd is er weer ruimte voor cultuur en theater! Omdat de jaarlijkse toneelvoorstellingen vanwege de lockdown helaas moesten worden verplaatst naar 2022 gaan wij, Excelsior en toneelvereniging Toreca, maar ook de Excelsior-Teens op deze twee avonden enkele eenakters ten tonele brengen. De avond wordt ook opgeluisterd met een optreden van popkoor Just Sing en de leerlingen van het Cultuurstation o.l.v. Marlou Koevoets. Ook na afloop is er muziek!

Tickets à € 10,00 via https://www.hetkwartierstolwijk.nl of afhalen bij het Kwartier vanaf 1 oktober. 

 

Kaartverkoop

Kaarten voor Stolwijk Bruist zijn €10,50 per stuk en zijn vanaf 1 oktober 2021 te bestellen via https://www.hetkwartierstolwijk.nl/kaarten-bestellen/  of op te halen bij het Kwartier. 

Wie zijn wij

Rederijkerskamer Excelsior bestond in 2018 140 jaar! In al die jaren hebben wij een grote diversiteit aan genres en stukken durven en willen beetpakken. Van Shakespeare en Tjechov, tot moderne schrijvers van deze tijd. We streven ernaar om zoveel mogelijk te switchen en dit houdt onze vereniging jong en fris.

In 2015 is door een aantal van onze leden Excelsior Kids opgericht. Het is prachtig om te zien hoe de jongsten op woensdagmiddag met toneel bezig zijn en het plezier dat ze erin hebben. De kids treden aan het eind van de repetitieperiode op met maar liefst twee voorstellingen.

‘Toneelspelen, een verrijking’
Ook wel eens nagedacht om toneel te spelen en met andere enthousiaste spelers aan een mooi resultaat te werken? Kom gerust eens kijken bij een repetitie. Stuur ons een email en we maken graag een afspraak: info@rederijkerskamerexcelsior.nl of bel voor informatie: 0182-341612 (Jaap Uittenbogaard, voorzitter).

Historie

Rederijkersliteratuur werd in de Nederlanden al sinds de vijftiende eeuw gemaakt door burgers en ambachtslieden die in amateurverenigingen (rederijkerskamers) binnenkwamen. Deze rederijkerskamers ontstonden in Vlaanderen, maar na de val van Antwerpen (1585) vluchtten veel Vlamingen naar het noorden. Rederijkers werden steeds actiever. Dichten was voor hen geen beroep, maar een hobby, die in dienst stond van het algemeen belang. De kamers organiseerden regelmatig landjuwelen, literaire wedstrijden. De deelnemers konden dan een gedicht of een toneelstuk inbrengen. Het wedstrijdthema was altijd een godsdienstige, politieke of morele vraag of stelling. Deze voordrachten en opvoeringen waren altijd openbaar, maar de andere activiteiten van de rederijkerskamers waren besloten en alleen toegankelijk voor leden.

“Excelsior’ heeft de tand des tijds met vlag en wimpel doorstaan. Evenals zoveel verenigingen in plaatsen als Stolwijk kreeg men te maken met afnemende belangstelling tijdens de oorlog, tijdens de komst van de televisie en wanneer het repertoire niet tijdig werd aangepast aan de behoefte van het publiek. Gedurende de laatste twintig tot vijfentwintig jaar staat het amateurtheater in Stolwijk echter weer volop in de belangstelling. Repetoirekeuze en goede regie spelen hierin zeker een rol.

Toneelstukken

Bravo!

Februari 2019

Eenakter – Het geluid van de kruinen

Oktober 2018

Lang en Gelukkig

April 2018

Eenakter – Het aanzoek

Juni 2017

Prettige Feestdagen

Februari 2017

De Wijze Kater

Februari 2016

De Getemde Feeks

Februari 2015

Bedgeheimen

Februari 2014

Excelsior Kids

Graag willen wij de liefde voor toneel overdragen op kinderen. Sinds 2015 hebben we daarom met een aantal vrijwilligers EXCELSIOR KIDS opgericht.
Samen met een regisseur en een groep enthousiaste kinderen werken we ieder jaar toe naar een spetterende voorstelling. Licht, geluid, muziek, de kleding en de grime; Om een goede voorstelling te kunnen geven wordt aan alles gedacht.

Iedereen krijgt een eigen rol in de toneelvoorstelling. Tijdens de repetities leer je hoe je in je rol kunt kruipen. Samen met de andere Excelsior-kids worden er bewegings- en expressie-oefeningen gedaan. Toneelspelen is leuk en heel gezellig, maar ook hard werken, want alleen door samenwerken en heel veel oefenen word je elke repetitie beter! Om zo snel mogelijk te repeteren zonder boekje, is het de bedoeling dat je je rol thuis leert.

We starten met repeteren na de zomervakantie (september) en de voorstelling is in januari of februari. Gedurende deze maanden is het geweldig om te zien hoe er tussen de kinderen onderling vriendschappen en vertrouwen ontstaat, en ieder kind individueel wekelijks sterker en stoerder wordt. Zo staan aan het einde van het seizoen alle Excelsior Kids vol zelfvertrouwen “te shinen in de spotlights” tijdens de voorstellingen.

We hebben afgelopen jaren veel verschillende voorstellingen gespeeld: De verdwijning van de mislukte Barbie (2017), Minoes (2019) en Sneeuwwitje en de 7 gangsters. (2020) Telkens met vol bezette zalen, enthousiast publiek en stralende toneelspelers. Herinneringen om nooit te vergeten!

Na een jaar waarin we wèl afscheid hebben genomen van onze groep 8ers maar helaas géén voorstelling mochten geven, gaan we vanaf september weer druk aan de slag met een nieuwe voorstelling.

Drie harige opdrachten (van Rob van Vliet)

Zaterdag 29 januari 2022

Een goed prins wil een prinses redden uit de handen van een gemene prins. Hij moet daarvoor wel drie harige opdrachten volbrengen …… Een hilarisch verhaal over moed, onverwachte ontmoetingen en vriendschap.

De voorstellingen zullen zijn op zaterdag 29 januari 2022 in Het Kwartier , in Stolwijk. Informatie over de kaartverkoop zal te zijner tijd te vinden zijn hier op de website.

Volg Excelsior Kids en blijf bij van alle nieuwtjes op: 
FACEBOOK
INSTAGRAM 

Hoeveel Excelsior-kids heb jij in je? Test het hieronder:

Scoor jij hieruit minimaal 5 van de 6 punten? Dan denk ik dat je zeker één van de nieuwe Excelsior Kids zou kunnen zijn. Lees dan even verder hoe je je kan aanmelden.

Voor meer informatie over Excelsior Kids, voor het ontvangen van een inschrijfformulier of om een afspraak te maken om eens te komen kijken bij een repetitie-middag mag je altijd contact opnemen. Dit kan telefonisch of via de mail: Marjaneven@gmail.com of 06 10 23 89 70

Marja (enthousiast vrijwilliger) “Die Excelsior-kids geven mij energie! Omdat kinderen zo lekker ongedwongen zijn en bij zichzelf blijven is het fantastisch om daar een toneelstuk mee neer te zetten. Daar word je blij van!”

Sindy (bestuurslid Excelsior)Als je toneelspeler bent, ben je zowel kwetsbaar als een superheld. Op de weg naar de voorstelling is er heel veel te overwinnen. Dat doe je met elkaar waardoor er een bijzondere band ontstaat. Met zijn allen op het podium geeft voor kinderen een geweldige gevoel. Super dat we de liefde voor toneel op deze wijze kunnen overbrengen op kinderen. Een ervaring die ze nooit meer vergeten”

Sponsors

Hoofdsponsors

Sponsors

Excelsior Kids binnenkort beschikbaar!