Rederijkerskamer Excelsior Stolwijk

“Een beetje brood voor de eendjes”

Wij bedanken alle bezoekers van Stolwijk Bruist op 25 mei en de bezoekers van de Boer Op op 1 juni. 
Wij hebben met veel plezier "Een beetje brood voor de eendjes" opgevoerd. 

 

   

 

  

 

 

Kaartverkoop

Op dit moment hebben wij geen kaartverkoop. 

Voor in uw agenda: 

29 maart, 4 en 5 april 2025 : Onze voorstelling in het Kwartier in Stolwijk. 

Wie zijn wij

Rederijkerskamer Excelsior bestond in 2023 145 jaar! In al die jaren hebben wij een grote diversiteit aan genres en stukken durven en willen beetpakken. Van Shakespeare en Tjechov, tot moderne schrijvers van deze tijd. We streven ernaar om zoveel mogelijk te switchen en dit houdt onze vereniging jong en fris.

In 2015 is door een aantal van onze leden Excelsior Kids opgericht. Het is prachtig om te zien hoe de jongsten op woensdagmiddag met toneel bezig zijn en het plezier dat ze erin hebben. De kids treden aan het eind van de repetitieperiode op met maar liefst twee voorstellingen. Helaas hebben wij Excelsior Kids moeten pauzeren, omdat wij te weinig vrijwilligers/hulp hadden. 

‘Toneelspelen, een verrijking’
Ook wel eens nagedacht om toneel te spelen en met andere enthousiaste spelers aan een mooi resultaat te werken? Kom gerust eens kijken bij een repetitie. Stuur ons een email en we maken graag een afspraak: info@rederijkerskamerexcelsior.nl 

 

 

 

 

Historie

Rederijkersliteratuur werd in de Nederlanden al sinds de vijftiende eeuw gemaakt door burgers en ambachtslieden die in amateurverenigingen (rederijkerskamers) binnenkwamen. Deze rederijkerskamers ontstonden in Vlaanderen, maar na de val van Antwerpen (1585) vluchtten veel Vlamingen naar het noorden. Rederijkers werden steeds actiever. Dichten was voor hen geen beroep, maar een hobby, die in dienst stond van het algemeen belang. De kamers organiseerden regelmatig landjuwelen, literaire wedstrijden. De deelnemers konden dan een gedicht of een toneelstuk inbrengen. Het wedstrijdthema was altijd een godsdienstige, politieke of morele vraag of stelling. Deze voordrachten en opvoeringen waren altijd openbaar, maar de andere activiteiten van de rederijkerskamers waren besloten en alleen toegankelijk voor leden.

“Excelsior’ heeft de tand des tijds met vlag en wimpel doorstaan. Evenals zoveel verenigingen in plaatsen als Stolwijk kreeg men te maken met afnemende belangstelling tijdens de oorlog, tijdens de komst van de televisie en wanneer het repertoire niet tijdig werd aangepast aan de behoefte van het publiek. Gedurende de laatste twintig tot vijfentwintig jaar staat het amateurtheater in Stolwijk echter weer volop in de belangstelling. Repetoirekeuze en goede regie spelen hierin zeker een rol.

Toneelstukken

Eenakter – Een beetje brood voor de eendjes

mei 2024

Amateurs!

maart 2024

Eenakter- De Beer

juni 2023

Zadelpijn en ander damesleed

maart 2023

Haar naam was Sarah

Mei 2022

Eenakter – Onverwachte ontmoetingen

november 2021

Bravo!

Februari 2019

Eenakter – Het geluid van de kruinen

Oktober 2018

Lang en Gelukkig

April 2018

Eenakter – Het aanzoek

Juni 2017

Prettige Feestdagen

Februari 2017

De Wijze Kater

Februari 2016

De Getemde Feeks

Februari 2015

Bedgeheimen

Februari 2014

Excelsior Kids

 

Rederijkerskamer Excelsior wilde heel graag weer starten met de Excelsior Kids. Maar in eerste instantie moesten we inventariseren of er voldoende animo van kinderen is en of we het organisatorisch met de vereniging voor elkaar kunnen krijgen. Om een kids voorstelling te kunnen organiseren is er veel hulp nodig van vrijwilligers. 

Helaas is beide niet gelukt.

Vanuit het bestuur is met pijn in ons hart besloten om Excelsior Kids dit jaar niet door te laten gaan.
Wellicht volgend jaar. (voorstelling januari 2025) We blijven hopen en proberen.

 

Graag willen wij de liefde voor toneel overdragen op kinderen. Sinds 2015 hebben we daarom met een aantal vrijwilligers EXCELSIOR KIDS opgericht.
Samen met een regisseur en een groep enthousiaste kinderen werken we ieder jaar toe naar een spetterende voorstelling. Licht, geluid, muziek, de kleding en de grime; Om een goede voorstelling te kunnen geven wordt aan alles gedacht.

Iedereen krijgt een eigen rol in de toneelvoorstelling. Tijdens de repetities leer je hoe je in je rol kunt kruipen. Samen met de andere Excelsior-kids worden er bewegings- en expressie-oefeningen gedaan. Toneelspelen is leuk en heel gezellig, maar ook hard werken, want alleen door samenwerken en heel veel oefenen word je elke repetitie beter! Om zo snel mogelijk te repeteren zonder boekje, is het de bedoeling dat je je rol thuis leert.

We starten met repeteren na de zomervakantie (september) en de voorstelling is in januari of februari. Gedurende deze maanden is het geweldig om te zien hoe er tussen de kinderen onderling vriendschappen en vertrouwen ontstaat, en ieder kind individueel wekelijks sterker en stoerder wordt. Zo staan aan het einde van het seizoen alle Excelsior Kids vol zelfvertrouwen “te shinen in de spotlights” tijdens de voorstellingen.

We hebben afgelopen jaren veel verschillende voorstellingen gespeeld: , Drie harige opdrachten (2016), De verdwijning van de mislukte Barbie (2017), De familie Schreeuwstra (2018), Minoes (2019) en Sneeuwwitje en de 7 gangsters. (2020) Telkens met vol bezette zalen, enthousiast publiek en stralende toneelspelers. Herinneringen om nooit te vergeten!

Volg Excelsior Kids en blijf bij van alle nieuwtjes op: 
FACEBOOK
INSTAGRAM 

Hoeveel Excelsior-kids heb jij in je? Test het hieronder:

Scoor jij hieruit minimaal 5 van de 6 punten? Dan denk ik dat je zeker één van de nieuwe Excelsior Kids zou kunnen zijn. Lees dan even verder hoe je je kan aanmelden.

Voor meer informatie over Excelsior Kids, voor het ontvangen van een inschrijfformulier of om een afspraak te maken om eens te komen kijken bij een repetitie-middag mag je altijd contact opnemen via info@rederijkerskamerexcelsior.nl of via onze socials. 

Marja (enthousiast vrijwilliger) “Die Excelsior-kids geven mij energie! Omdat kinderen zo lekker ongedwongen zijn en bij zichzelf blijven is het fantastisch om daar een toneelstuk mee neer te zetten. Daar word je blij van!”

Sindy (bestuurslid Excelsior)Als je toneelspeler bent, ben je zowel kwetsbaar als een superheld. Op de weg naar de voorstelling is er heel veel te overwinnen. Dat doe je met elkaar waardoor er een bijzondere band ontstaat. Met zijn allen op het podium geeft voor kinderen een geweldige gevoel. Super dat we de liefde voor toneel op deze wijze kunnen overbrengen op kinderen. Een ervaring die ze nooit meer vergeten”

Tessa (oud-lid kids) "Ik vind toneel spelen erg leuk, omdat het een leuke en spannende uitdaging is! Jammer genoeg mag ik niet meer toneelspelen. Ik vond het super leuk en gezellig. Eerst vond ik het altijd een beetje spannend, maar na de eerste uitvoering vond ik het heel erg leuk"

Laura (lid kids) "Ik vind toneel spelen leuk, omdat ik allemaal nieuwe dingen mag leren. Vorige maand ben ik voor het eerst geweest. We moesten onszelf voorstellen op het echte toneel en het ging super goed! Ik kan niet wachten tot ik mijn rol krijg en echt toneel ga leren spelen.... Wat zal dat leuk zijn"! 

Toneelstukken kids

De verdwijning van de mislukte barbie.

juni 2022

Sneeuwwitje en de 7 gangsters

2020

Minoes

2019

Familie Schreeuwstra

2018

3 harige opdrachten

2016

Sponsors

Hoofdsponsors

Sponsors

Contact

Excelsior senior en kids is bereikbaar via het emailadres: info@rederijkerskamerexcelsior.nl 

Sociale media van Excelsior Kids: 
FACEBOOK
INSTAGRAM 

Sociale media van Excelsior Senior: 

FACEBOOK
INSTAGRAM 

 

 

 

Excelsior Kids binnenkort beschikbaar!